Recenze: Zrada temného elfa

30. března 2011 v 18:14 | Tomisus Aisling Saoirse |  Knihovna

Autor/ka: Michaela Burdová
Série: Křišťály moci
Díl: Zrada temného elfa
Nakladatelství: Fragment (2010)
Oficiální anotace: Vítejte v Mianthilii, čarovné zemi elfů! Síly dobra a zla stojí proti sobě! Temní a Bílí elfové se dávají do boje o sedm křišťálů moci, jejichž prostřednictvím je možné ovládnout celý svět. Dle proroctví může křišťály najít a získat pouze obyčejná venkovská dívka Neilin, která však o svém poslání nic netuší. Dívky se snaží zmocnit Temný elf Izgraël, proti kterému stojí bojovník bílých elfů Arwin. Jak dopadne boj dvou mocných znepřátelených sil? Podaří se Neilin najít a získat první z mocných
křišťálů?

Co si o tom myslím já? Míša Burdová je má oblíbená česká spisovatelka, která napsala pro mne neméně oblíbenou trilogii a to sérii zvanou Poselství jednorožců. Jakmile nakladatelství Fragment vydalo další Míšinu knihu, nebyl jsem na pochybách o jejím pořízení. Dostal jsem ji na Vánoce 2010, avšak měl jsem ještě pár knížek do školy z povinné četby, takže jsem se k ní dostal až začátkem března tohoto roku.

Začínáme kraťoučkým prologem shrnující momentální situaci v Mianthilii doplněnou její stručnou historií. Bohužel prolog nijak zvlášť neuchvátil a jednalo se o poměrně nezáživný začátek. Obdivuji spisovatele, kteří dokážou ve dvou
stránkách popsat stručně, ale hlavně záživně
rozsáhlou historii svého bájného světa. Míša se však s ohledem na tento díl na můj seznam nezapsala.
Pokračujeme trošku větší akcí, než byla u prologu a to výletem našeho temného pána ke zchátralé chatě, kde se má podle všeho nacházet jeho poslední přeživší bratr, jeden z posledních Neposkvrněných. Samozřejmě se zde začíná objevovat zmínka o pradávném proroctví jaké překvapení že? Je však pravda, že ke klasické fantasy knize nějaké to mocné proroctví patří.
Následuje vyvraždění rodné vesnice oné Vyvolené, které se věštba týká. A hupsem, huptam! Je tu tajemný zachránce, ten svede boj na život a na smrt s temným zabijákem a nepředvídatelně boj svede na jedničku a prchá s dívčinou pryč.
Má maličkost by osobně přidala trošku více té rudé tekutiny a brutality, ale to už je nejspíše má úchylka na vraždící masakry.
Cestami se nám míhají osudy tří dívek. Z počátku něco podobného vypadalo jako výrazné pozitivum. "To by mohlo být zajímavé," říkal jsem a nějakou chvíli mi to i zůstalo, ale pak vlak zbrzdil a pádil na opačnou stranu. Ke konci jsem přišel na fakt, ony zmiňované tři dívky jsou příbuzné, protože se mi mnohdy zdálo, že jsou jedna a ta samá osoba. A naivita jim rozhodně nechyběla.


[spoiler] Uvedu příklad. Neilin je společně s Arwinem v jednom z větších elfských měst a přestože je za dívku nabízená tučná odměna, ona neváhá a i bez svého ochránce odchází s neznámým mladíkem ze svého úkrytu mezi lidi. Nevím, zda by to každý člověk udělal, kdyby věděl, že po něm někdo jde a obzvlášť někdo je Isgraël. [spoiler]

Na stole máme další vydatný chod.
Vím, že většina zástupců něžného pohlaví má úchylku na svalovce a namakance, ale my osoby toho druhého "hrubého" pohlaví zas až tak ne. Vždy, když se na scéně objevil nějaký ten nový chlápek, tak musel vždycky vypadat jak Herkules, což mne začínalo následně trošku štvát, ale pro čtenářky je postava typu Arwin nejspíše velice důležitá.
Teď trošku přehodíme výhybky k jinému tématu. Nyní narazím na někdy se objevující dialogy, které byly místy až nudné a občas měl člověk pochyby o tom, zda se postava nevydává za nějakého moudrého filozofa, protože někdy spisovná mluva dané postavy sahala až do výše Mount Everestu, někdy i výše.
Akčnější pasáže se četly na můj vkus celkem dobře. Některé měli samozřejmě na vrch a některé byli trošku horší, ale obecně to vůbec neskončilo špatně.
Pár skutečností, které jsem se v této knize dozvěděl, bylo pro mne poměrně nečekanými (v jednom případě až šokujcí), což mne velmi příjemně překvapilo. Bohužel se tam vyskytovalo i mnoho situací, kde byl až velmi dobře předvídatelných děj a jelikož má osoba doslova prahne po tajemnu a záhadách, tak jsem zde byl zase trošku zklamán. Vložit do knihy nějakou tu tajnůstku by znamenalo v tomto případě překopat skoro celou knihu, což asi kvůli mně Míš Burdová neudělá.

Ale abychom mohli vynést do popředí nějaké ta pozitiva.
U klidnějších scén se mi líbily barvité popisy, které se příjemně četly. Dále bych pak pochválil překrásnou mapu Mianthilie, která se v určitých okamžicích hodila. Občasně se objevil humor za což chválím, protože kniha bez humoru není pro mne kniha.
Každé upřímné zasmátí mi bylo potěšením.


Na blogu Abyss jsem narazil na velmi zajímavý projekt, jenž nese název "Books in my thoughts" neboli Knihy v mých myšlenkách. Přečetl jsem si úvodní článek a neváhal jsem a přihlásil se.

1. Proč jsem si vybral/a právě tuto knihu?
Jelikož jejím autorem je má oblíbená česká spisovatelka Michaela Burdová.
2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
Klasická fantasy.
3. Definujte knihu jedním slovem (slovesem nebo citoslovcem).
Utíkat.
4. S jakou postavou bych se ztotožnil/a, případně kým bych chtěl/a nebo naopak nechtěl/a být.
Tohle je tedy velice zákeřná otázka nad kterou se nejspíše každý musí více než trošku zamyslet. Raději zvolím možnost, kým bych chtěl býti, protože ta se mi zdá jako nejjednodušší. Mé chování se nejspíše s postavou temného vládce Isgraëla přímo neztotožňuje, ale jelikož mám slabost pro hlavní záporáky, tak je moje volba vcelku jasná.
5. Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba i opravdu velmi špatný, najděte v něm alespoň jedno positivum.
Jak jsem již psal hore, potěšila mne přítomnost humoru, který je nutnou podmínkou, aby se mi kniha lépe četla. Dále bych pak chtěl pochválit Míšu za barvité popisy v klidnějších scénách.
6. A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si co vám na knize vadilo nejvíce, nemusí to být jen chyba v knize (spisovatelce), ale třeba i v chování postav.
Nejvíce jsem nejspíše kroutil hlavou nad naivitou určitých postav. V některých momentech se vážně chovaly téměř jako bytosti s mozkem o velikosti planktonu.

A závěr? Velmi jsem nad tím hloubal a dloubal, ale nakonec jsem se přiklonil k tomu více kritičtějšímu bodovému hodnocení. Dávám 6/10 bodů. Tuto knihu jsem hodnotil podle stejného měřítka jako všechny ostatní knihy, které jsem dosavaď přečetl, takže jsem nebral ohledy ani na věk autorky. Míša Burdová je mladá a její psaní je zatím na začátku jedné veliké cesty, která jí rozhodně postupem času čeká a nemine. Možná, že v mnoha ohledech jsem byl na ní možná až moc přísný, ale zástávám ten názor, že první díl nepřekonal mé dojmy z Poselství jednorožců.

zdroj úvodního obrázku topzine.cz
zdroj doplňkových ilustrací burdova-michaela.blog.cz
zdroj obrázku k projektu "Book in my thoughts" abyss-mystery.blog.cz
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Sai Sai | Web | 30. března 2011 v 18:18 | Reagovat

V drtivé většině souhlasím, já bych možná byl ještě kritičtější. :-D Velmi dobře sepsaná recenze, chválím. :-)

2 Clarett Clarett | Web | 30. března 2011 v 20:44 | Reagovat

Tak co takhle čtu recenze... kupovat nebudu, ale když budu mít někdy čas a knížka bude k dispozici v knihovně, asi se na to mrknu.
"Vím, že většina zástupců něžného pohlaví má úchylku na svalovce a namakance..." To mě docela pobavilo. :-D
Ale jako recenze se mi to moc líbilo. Jen tak dál!

3 Loivissa Loivissa | Web | 31. března 2011 v 10:11 | Reagovat

Dobre, neodolala som a prečítala som si to aj so spoilermi.. :D Fú, tu bolo čo vytknúť... úžasne napísaná recenzia, moc sa mi páčila, síce chváliť na knihe mapu, to mi pripadá ako číre zúfalstvo človeka, ktorý nevedel nájsť nič lepšie :-? Celkom začínam rozmýšľať nad tým, či má zmysel kupovať si ju... ale snáď ano. Keď už nič iné, mojej malej sestre svalnáči ani naivita vadiť nebudú.. :) A vlastne možno ani mne :D No čo už, snáď bude ďalšia časť lepšia a ak nie, tak si počkajme na iné dielko, čo Miška vykúzli.. každý sa učí z vlastných chýb.. :) Ale popravde, moc sa teším, na to ako budem písať recenziu na túto knihu.. :)

4 Tomisus Tomisus | Web | 31. března 2011 v 15:41 | Reagovat

[1]: Vše jsme probrali už dříve na chatu, takže k tomu nemám co dodat . Díky za pochvalu! :)

[2]: Možná se spíše vyplatí se po tom časem poohlédnout v knihovně. Bohužel v té naší a ani té okresní bych nic nikdy takového nenašel, takže asi tak. :) Snažil jsem tu recenzi i trošku odlehčit, abych nepůsobil zas až tak kriticky.
Jinak díky za pochvalu! Moc si toho vážím! ;)

[3]: Bohužel, zoufalství to bylo. :( Žádné jiné veliké plus jsem tam prostě nenašel, tak jsem tam musel napsat aspoň tu mapu. :D Je samozřejmě jasné, že každý má na všechno jiný názor a o to víc rozdílná pohlaví. Uvidíme, co přinese další díl, který již mám objednaný. A s poměrně velkou slevou, jinak bych asi váhal, jestli koupit nebo ne. :-)

5 Alex Alex | Web | 31. března 2011 v 17:05 | Reagovat

Tomu říkám recenze! Krásně jsi to rozpitval, probral to ze všech stran a díky tomu si umím udělat dobrý obrázek o knize.
Když vyšlo Poselství jednorožců, byla jsem nadšená, když jsem zjistila věk autorky. Byla jsem ráda, že je reálně možná vydat knihu, i když vám není přes 20 nebo tak nějak, tak jsem si první díl hned půjčila v knihovně. Po třech kapitolách nebo tak nějak jsem ji vrátila. Bylo to zčásti tím, že mě naštvalo, jak předělala harpyje, a pak taky tím, že to bylo vyloženě dětsky psané. Kdyby mi bylo o pár let míň, třeba bych to i ocenila, protože dětská knížka je to jistě pěkná, moje devítiletá sestřenice je z ní nadšená, ale já ji bohužel četla v šestnácti.
Každopádně je Míša dobrá už jen proto,že dokázala prorazit a po prvním úspěchu nepřestala.
juj, to jsem se rozkecala..

6 vivienne vivienne | Web | 1. dubna 2011 v 20:12 | Reagovat

ještě jsem neměla možnosti si knihu přečíst a v brzké době se na to chytám

7 mein--leben mein--leben | 1. dubna 2011 v 22:38 | Reagovat

http://mein--leben.blog.cz/

8 Mango Mango | Web | 1. dubna 2011 v 22:46 | Reagovat

Čtu momentálně druhý díl a přijde mi to jako prostě takový pohodový čtení :D. Občas až moc zdlouhavý a místy naivní. Moc pěkná recenze, nezbývá mi než souhlasit.

9 C.ind.ere.lla C.ind.ere.lla | Web | 1. dubna 2011 v 23:15 | Reagovat

Psala jsem recenzi víceméně ve stejném duchu, takže se s tebou ztotožňuju. Teď jsem zvědavá, jestli si druhý díl u mě zvýší reputaci série nebo ji naopak ještě sníží.

10 Tomisus Tomisus | Web | 2. dubna 2011 v 8:55 | Reagovat

[5]: Samozřejmě, že Míšu obdivuji. Sen se jí splnil, vydala knihu a nepřestává. Podle mne je však Poselství jednorožců zatím na prvním místě než Zrada. A díky za pochvalu recenze. :-)

[6]: Uvidíme, co na Zradu budeš říkat. ;-)

[7]: Tak co s tebou uděláme?
Sorry, ale reklamy neberu, takže si di trádat někam táhle do tramtárie! :D

[8]: Já mám druhý díl objednaný a měl by snad každým dnem přijít. Uvidíme, co se z toho vyklube. Mimochodem, moc děkuji za pochvalu recenze.

[9]:Jsem stejně zvědav jako ty. :-)

11 Helena Helena | 2. dubna 2011 v 9:29 | Reagovat

Mě tato kniha docela zaujala, však další díl už si nejspíš nepřečtu. Zůstanu raději u Harryho Pottera a jemu podobné ;-)
Jinak chválím recenzi, moc pěkně jsi to vystihl :-)

12 Abyss Abyss | Web | 2. dubna 2011 v 9:50 | Reagovat

Ještě jsem nečetla ani jednu knihu této autorky, ani se na to nějak nechystám :)
Můžou za to jen ty obaly knih, nebo je i obsah určen spíše pro mladší publikum?

13 Tomisus Aisling Saoirse Tomisus Aisling Saoirse | Web | 2. dubna 2011 v 10:01 | Reagovat

[11]: Děkuji za pochvalu recenze.

[12]: Vzhledem k tomu, že Fragment dává téměř u všech svých knih věk 11+, tak se to tak nějak dá říct. Najdou se i třeba mnohem a mnohem starší čtenářky, jenže jsou téměř stejně naivní jako samy postavy.

14 Caddy Caddy | Web | 2. dubna 2011 v 17:55 | Reagovat

Přidávám se k ostatním a taky ti chválím recenzi. Je vidět, že se nad knihou skutečně zamýšlíš... :-)

Chtěla bych si od Míši Burdové přečíst Poselství jednorožců, ale v knihovně je to pořád rozpůjčované...

15 Fial Fial | 2. dubna 2011 v 18:35 | Reagovat

Nečetl jsem, k fantasy literatuře se dostávám v knižní podobě málokdy (spíše ji vídám u internetových autorů). Mám takový pocit, jestli jsi nečekal od knihy moc. Lepší je si nic nemyslet, dokud není kniha dočtená. Těšit je nebezpečné, potom dílo snadno zklame.

16 lejdis lejdis | 3. dubna 2011 v 9:35 | Reagovat

Souhlas, souhlas a zase souhlas Především v tom, jak popisuješ "Vždy, když se na scéně objevil nějaký ten nový chlápek, tak musel vždycky vypadat jak Herkules"
Řekla bych že tohle bylo naprosto přesně vystiženo a recenze se povedla.

17 Miki Miki | 4. dubna 2011 v 22:21 | Reagovat

Recenze je moc pěkná =) a souhlasim se vším knihu jsem četla a vůbec se mi nelíbíla jak řikáš ty tři holky jsou opravdu moc naivní a moc stejné .. měla bych toho tolik co vitknout ale to by se sem asi nevešlo :-D

18 A. Pulvere A. Pulvere | Web | 9. dubna 2011 v 10:32 | Reagovat

Zatím mě čtení této knížky nějak neuchvátilo, skončil jsem hned po první kapitole, ale po přečtění tvé recenze to asi zkusím, ikdyž nejsem zástupce něžného pohlaví :D.
Ale jak se říká, zkusit se má všechno a ty holky nějak přetrpím, rozhodně ale obdivuji Michaelu, že v tak mladém věku dokázala napsat a vydat knihy, které jsou sice v jistých ohledech mimo můj žánr, ale jinak jsou povedené.

19 Lennroe Lennroe | Web | 9. dubna 2011 v 14:31 | Reagovat

Míša je úžasná v tom, že si za tím tak dokáže jít, ale na její věk a ne ještě docela vybroušený styl se takové dlouhé série podle mě nehodí, protože její fantasy je na mě až příliš klasická. Na Fantasy je to málo tvrdé, málo krvavé, příliš pohádkové a příliš křečovitě Tolkienovské, ale není to tak zlé.
Skvělá recenze. Zajdu sem častěji.

20 Lady prudilka Lady prudilka | 11. dubna 2011 v 15:53 | Reagovat

Mě se ta knížka líbí a je pravda že mám jak ty uvádíš ''úchylku na svalovce a namakance''. Proto také ráda čtu staré řecké báje a pověsti. Jinak pěkná recenze. :)

21 Tomisus Tomisus | Web | 11. dubna 2011 v 16:44 | Reagovat

[14]: Já jsem se poprvé o Jednorožcích dozvěděl před Vánoci, takže to byl jasný dárek. Nyní se však nad knihami zamýšlím mnohem víc. Dřív jsem viděl knihu a musel si jí okamžitě koupit nebo půjčit. Nyní si však před každou koupí pečlivě čtu recenze a hodnocení od ostatních.
Díky za pochvalu.

[15]: Jak se to vezme. Mohl jsem čekat i něco horšího, ale pořád by mě kniha poměrně zklamala.
Jinak si myslím, že by ses měl s fantasy literaturou setkat trošku častěji. Když se vybere nějaké kvalitní dílko, to je něco! :-)

[16]: Děkuji. :-)

[18]: Obdiv Míše rozhodně patří.

[19]: V takovémto období, kdy se v psaní stále nejvíce vyvíjí bych spíše očekával, že si vybere například ich-formu, kde se většinou neobjevují žádná rozsáhlá souvětí s tzv. pra-slovy (nevím, jak nazvat slova typu hvozd apod.). Ovšem je fakt, že takto si tento styl vylepšuje uz od samého začátku. Za pár let - to bude něco!  
Děkuji za pochvalu. :-)

[20]: Díky. :-)

22 Recenze knihy Recenze knihy | E-mail | 3. července 2011 v 19:09 | Reagovat

Dobrý den, předem se omlouvám, ale sháním lidi, především mladé čtenáře s oblibou k fantasy knihám, ochotné přečíst si kapitolu z mé knihy a ohodnotit ji. Kniha vyjde sice až v příštím roce, ale za Vaši ochotu text zhodnotit Vám nabízím slevu, budete-li si chtít v budoucnu knihu zakoupit.
Napište, prosím, na: barcech@gmail.com
Děkuji a hezký den

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama